RL-studiogil-siadesignbuild-02

Regal
Lane

Sector

Residential

Location

Camden, London

Status

Completed

Services

Construction

SIA design build was employed to renovate and construct an extension at a 1960s property in a conservation area of Primrose Hill.

The brick maisonette has been modernised with a plywood clad circulation tower and an elevated terrace overlooking Regent's Park. 

"To free up floor space, the property's original staircase was removed and a new one inserted within a three-storey-high extension.

This stairwell runs up one side of the brick house and is clad in panels of white painted marine-grade plywood, designed to withstand damp weather."

RL-studiogil-siadesignbuild-03
RL-studiogil-siadesignbuild-04
RL-studiogil-siadesignbuild-05

The interior layout was adapted, with the bedrooms, bathrooms and dining areas relocated to the lower floors, and a large living room with an adjoining terrace positioned on the top floor to take advantage of views over Regent's Park.

The panels are arranged to create a gridded pattern that is also replicated in the interior joinery. The new steel staircase is affixed to a series of original concrete beams exposed during the renovation works. 

Glazing set into the sides of the tower and into a corner at ground level provides a natural light source for the stairwell.

Like the exterior, the stairwell is lined with a grid of plywood panels. This extends out into the adjoining entrance hall and living spaces, where wooden storage units are integrated into the walls and balustrades.

RL-studiogil-siadesignbuild-07
RL-studiogil-siadesignbuild-06